Biznes Przemysł

Czy warto wyposażyć restaurację w patelnię elektryczną?

Otwarcie nowej restauracji bądź modernizacja wyposażenia istniejącej wiąże się zwykle z podjęciem wielu decyzji zakupowych. Bez względu na zakres działalności oraz dania podawane w lokalu, warto rozważyć zakup odpowiednio dobranej patelni elektrycznej. Szeroki wybór modeli w różnych rozmiarach, o dużym przekroju funkcjonalności oraz mocy pozwala na wybór sprzętu idealnie dopasowanego  do potrzeb restauracji.

Czym jest patelnia elektryczna?

Profesjonalne urządzenia gastronomiczne do przygotowania smażonych lub też duszonych produktów w większej ilości – tak w prosty sposób można opisać patelnie gastronomiczne. Biorąc pod uwagę patelnie elektryczne, do opisu dodać należy źródło zasilania – prąd, gdyż istnieją również patelnie gastronomiczne gazowe. Patelnia elektryczna może być również w wersji do użytku domowego, wtedy przypomina zwykłą patelnię wyposażoną w przewód zasilający oraz grzałkę, jednak tego typu sprzęt nie ma skutecznego zastosowania w profesjonalnej gastronomii.

Patelnie elektryczne dla restauracji wykonane są zwykle ze stali nierdzewnej. Mogą być różnej wielkości, a co za tym idzie – pojemności. Standardowo jest to przedział od około 20 do nawet 120 litrów. Powierzchnia smażenia zależna jest od wymiarów całego urządzenia. Zwykle wyposażona jest w pokrywę. Niektóre uchylne modele posiadają możliwość zlania tłuszczu czy sosu w przypadku duszenia. Tego typu mechanizm w większych modelach może być dodatkowo zautomatyzowany.

Urządzenia takie są produkowane w wersji nablatowej – zwykle dla mniejszych produktów oraz wersji wolnostojącej. Najczęściej posiadają płynną regulację temperatury oraz opcję podtrzymywania ciepła. Jeżeli powierzchnia smażenia jest dodatkowo podniesiona, z wyższymi brzegami, a patelnia wyposażona w pokrywę, urządzenia umożliwia również przyrządzanie duszonych potraw.

Szerokie zastosowanie patelni elektrycznej w restauracji

Patelnia elektryczna umożliwia obróbkę cieplną produktów spożywczych w dużej ilości, zależnej od powierzchni roboczej urządzenia. Regulacja temperatury, zwykle w zakresie od około 50 do nawet 275 stopni Celsjusza pozwala na ekonomiczne i zdrowe jednoczesne przyrządzanie potraw dla wielu osób. Ergonomiczna budowa zaprojektowana do użytku profesjonalnego pozwala na wykorzystanie urządzenia w wydajny i bezpieczny sposób.

W restauracji patelnia elektryczna sprawdza się przy przyrządzaniu dużej ilości różnorodnych dań. Regulacja temperatury powierzchni grzewczej pozwala na przygotowanie potraw w idealnej temperaturze i zapobiega ich przypaleniu. W restauracjach, gdzie ważna jest nie tylko jakość podawanych produktów, ale także czas ich przyrządzenia przy większej ilości klientów, rozwiązanie sprawdza się znakomicie dzięki możliwości równoległego przygotowywania potraw na jednej wygodnej powierzchni.

Kiedy warto zakupić patelnię elektryczną?

Choć wydawać by się mogło, iż patelnia elektryczna to dobre rozwiązanie jedynie w masowym żywieniu czy restauracjach, gdzie panuje duży ruch albo dania w karcie są przygotowywane głównie w sposób wymagający smażenia, nie jest to prawda. Zakup patelni elektrycznej to wygodne rozwiązanie dla większości lokali gastronomicznych oferujących żywność, która poddawana jest obróbce cieplnej. Wystarczy dobrać odpowiedni rozmiar urządzenia, by móc uniknąć konieczności posiadania wielu patelni i korzystania z palników w celu smażenia potraw.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

Related posts

Wybór rur do instalacji wodno-kanalizacyjnej

Jak znaleźć tani nocleg w Warszawie?

Czy wymienię samodzielnie baterię w iPhonie?

Leave a Comment