Transport produktów spożywczych, w tym napojów, wymaga dostosowania się do kilku najważniejszych zasad. Konieczne będzie zapewnienie artykułom właściwej temperatury w czasie transportu, a także ochrony przed uszkodzeniami. Co trzeba wiedzieć o tym zagadnieniu?
Jakie wyzwania związane są z transportem napojów?
Transportowane produkty muszą mieć zapewnioną właściwą ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi. Mogą one znajdować się w opakowaniach szklanych, plastikowych czy kartonowych – w każdym przypadku będą musiały zostać odpowiednio zabezpieczone, by dotarły w miejsce docelowe w dobrym stanie. W przypadku napojów obowiązuje określony, czasem dość krótki, termin przydatności do spożycia. Właśnie dlatego należy zadbać o ich sprawny i szybki transport. Nie wolno również zapomnieć o zastosowaniu prawidłowych środków bezpieczeństwa. W zależności od specyfiki konkretnych napojów, muszą one być transportowane w odpowiednich temperaturach i przy zachowaniu właściwego poziomu wilgotności. W wielu przypadkach konieczne będzie także zapewnienie ochrony przed promieniowaniem UV.
Jak zapewnić odpowiednie warunki podczas transportu napojów?
Transport napojów wymaga nieustannego monitorowania warunków w celu upewnienia się, że towar nie ulegnie zepsuciu. Pomoże w tym szereg czujników, w jakie wyposażone są nowoczesne pojazdy, którymi realizowany jest transport chłodniami. Takie samochody można podzielić na trzy główne klasy, czyli A, B i C. Pojazdy z tej pierwszej klasy utrzymują temperaturę na poziomie około 0 stopni Celsjusza. Chłodnie klasy B to te, w których panuje temperatura około -10 stopni Celsjusza, natomiast klasa C zapewnia najniższą temperaturę, sięgającą -25 stopni Celsjusza. Warto pamiętać o tym, że kwestię transportu chłodniami określonych produktów spożywczych regulują przepisy prawa. Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności i napojów oraz umożliwienie dostarczenia ich w dobrym stanie do miejsca docelowego.
Jakie pojazdy są wykorzystywane do transportu chłodniczego?
Samochody izotermiczne wyposażone są w izolowane ściany, drzwi, podłogę i dach. Nie posiadają jednak własnego systemu chłodzenia. Pojazdy chłodnicze mają natomiast nie tylko izolowane wnętrze, ale również własne systemy chłodzenia w postaci agregatu sprężarkowego lub urządzenia absorpcyjnego. Lodownie to z kolei pojazdy izolowane termicznie, które za pomocą źródła chłodu w formie innej niż agregat obniżają temperaturę w środku pustego nadwozia i są w stanie utrzymać ją przy temperaturze zewnętrznej wynoszącej 30 stopni Celsjusza.
Podsumowanie
W przypadku transportu napojów trzeba pamiętać o zapewnieniu produktom ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi, szybkim przewozie przed upływem daty ważności oraz utrzymaniu właściwej temperatury. Do przewozu tych artykułów stosuje się specjalne pojazdy umożliwiające transport chłodniczy.