Biznes

Kostkarka do lodu pod zabudowę – idealne rozwiązanie w barach i klubach

Każdy projekt, również gastronomiczny, wymaga odpowiedniego zaplanowania, skutecznej realizacji, ciągłej kontroli i doskonalenia. Wymarzony lokal otwiera się nie po to, aby przez cały dzień świecił pustkami. Jego sercem powinien być bar. Jeśli ma tętnić życiem, należy wyposażyć go nie tylko w trunki z całego świata, ale również w profesjonalny sprzęt. Pozwoli to barmanom na sprawne i bezproblemowe spełnianie życzeń klientów, na przykład serwowanie pysznych i oryginalnych drinków, oczywiście odpowiednio zmrożonych.

Więcej miejsca za barem

Kostkarka do lodu to niezbędne wyposażenie każdego lokalu gastronomicznego. Lodówka z funkcją kostkarki może nie wystarczyć, nie mówiąc już o domowym sposobie mrożenia wody w foremkach lub woreczkach w zamrażarce. Alternatywną opcją jest zakup kostkarki wolnostojącej.

Najważniejszym argumentem przemawiającym za zakupem stacjonarnej kostkarki pod zabudowę jest jej ergonomia. Kostkarka do lodu ulokowana bezpośrednio pod blatem baru jest gwarancją swobody ruchu dla barmanów. Oszczędność miejsca może również przekładać się na sprawność obsługi klienta.

Bez pęcherzyków powietrza

Kolorowe drinki, czysty alkohol, napoje gazowane, świeżo wyciskane soki, mrożona kawa czy napoje typu frappe są bardzo ważną częścią oferty gastronomicznej każdego lokalu. Serwowane przy barze lub przynoszone bezpośrednio do stolików, zanim dotrą do ust klienta, powinny cieszyć również jego oczy.

Kostkarki do lodu pod zabudowę, zależnie od modelu, potrafią wyprodukować zmrożone sześciany o boku od 2 do 4 cm. Dzięki specjalnej metodzie natryskowej woda użyta do produkcji zostaje odpowietrzona, dzięki czemu lód jest masywny i przezroczysty. Kostki pozbawione zanieczyszczeń i pęcherzyków powietrza idealne prezentują się przykładowo w szklaneczce whisky.

Wydajność, zwłaszcza latem

Podczas upałów zapotrzebowanie na lód naturalnie bywa znacznie większe. Kostkarki do lodu pod zabudowę są w stanie wyprodukować nawet ponad 150 kilogramów lodu na dobę. Taka ilość z pewnością wystarczy do zrealizowania wszystkich zamówień. Wydajność lodówki powinna być jednym z ważniejszych kryteriów jej wyboru, gdyż nie jest bez znaczenia jest to, czy będzie ona obsługiwać przytulną knajpkę, ruchliwą stację benzynową czy ogromny bar hotelowy.

Wygoda dla wszystkich

Kostkarki do lodu pod zabudowę powinny być chłodzone wodą, a nie powietrzem, jak kompaktowe kostkarki wolnostojące. Generalnie warto zainwestować w model bezobsługowy. Podłączenie kostkarki do instalacji wodnej, oczywiście z odpowiednim filtrem, spowoduje samoczynne napełnianie się form wodą. W ten sposób lodu zawsze będzie pod dostatkiem, a na obsłudze baru będzie spoczywać mniej obowiązków. Najlepszą inwestycją będzie wybór kostkarki wykonanej ze stali nierdzewnej, o wymiarach odpowiadających meblom kuchennym, czyli do 80 cm wysokości.

Kostkarki do lodu pod zabudowę są idealnym rozwiązaniem dla lokali zajmujących się gastronomią. W zależności od potrzeb dostępne są w różnych rozmiarach i produkują nawet do ponad 100 kg lodu na dobę. Ustawione w ciągu zabudowy, nie utrudniają pracy obsłudze baru. Wybór modelu bezobsługowego sprawi, że lód będzie zawsze pod ręką, bez potrzeby ręcznego dozowania wody. Gładkie, foremne i duże kostki lodu zapewni metoda natryskowa z odprowadzaniem powietrza.

Inspirowane: active-company.pl – hurtownia gastronomiczna

Related posts

Hodowla drobiu – poznaj cenne wskazówki

3 sytuacje, w których warto wykorzystać bindownicę

Kto może zostać operatorem żurawia przenośnego?