Bankiet firmowy jest przyjęciem o znaczeniu szczególnym. Często ma charakter formalny, jest organizowany w celu uczczenia ważnego wydarzenia, przedstawienia nowego etapu rozwoju marki, czy też w ramach nagrody dla pracowników lub podziękowania najważniejszym klientom i partnerom biznesowym. Niezależnie jednak od motywu przewodniego, zawsze istotna jest właściwa oprawa, a także jedzenie. Jak więc przygotować właściwie menu na bankiet firmowy?
Nie jest to wcale tak proste, jak może Ci się wydawać. Jednak spokojnie. W końcu, od czego są poradniki, prawda? W poniższym tekście przedstawiamy przykładową kartę dań na tego typu wydarzenia, jak również kilka wskazówek na temat tego, jak poradzić sobie z omawianymi kwestiami organizacyjnymi.
Co podać na bankiecie firmowym? Propozycje menu
Oczywiście wiele zależy od tego, jaki dokładnie charakter ma mieć przyjęcie. Czy planujesz kompleksowe menu, czy może zależy Ci wyłącznie na przekąskach? Oczywiście za każdym razem dobrze jest rozważyć co najmniej kilka opcji, by móc spośród nich wybrać te, które wydadzą Ci się najlepsze. I właśnie temu służy poniższa lista.
Menu bankietowe – dania ciepłe
Jeśli nie chcesz ograniczać się wyłącznie do przekąsek, postaw na zupy, a także na dania mięsne, wegetariańskie oraz wegańskie. Wszystko po to, aby zadowolić możliwie jak najwięcej zaproszonych gości.
Zupy na bankiet firmowy:
- bulion drobiowy z pierożkami,
- krem z białych warzyw,
- barszcz do picia lub z uszkami,
- krem z brokułów z grzankami i serem.
Pozostałe dania ciepłe na bankiet firmowy
filet z kurczaka z zapiekanymi ziemniakami i zestawem surówek,
- zapiekany łosoś z płatkami migdałowymi,
- półmisek mięs – kotlety de Volaille, udka pieczone, kotlety schabowe, żeberka z pieca itd.
- wegańska zapiekanka z tempehu,
- curry z tofu i groszkiem.
Przekąski na bankiet firmowy – co wybrać?
Oczywiście gorące dania to nie wszystko. Nie możesz zapominać także o rozmaitych przekąskach, które warto podać w atrakcyjnej formie na łatwo dostępnych stołach. Możliwości kulinarnych w tym przypadku jest tak dużo, że tylko od Ciebie zależy, co finalnie otrzymają goście. Poniżej przedstawiamy krótką listę przykładowych przekąsek:
- roladki drobiowe z ogórkiem i boczkiem,
- deska wędlin,
- koreczki serowe,
- kanapki bankietowe,
- tatar wołowy lub z łososia,
- tortille warzywne,
- hummus z dodatkiem sezamu,
- sałatki – na przykład grecka, z tuńczykiem, śródziemnomorska,
- roladki z cukinii zapiekane z serem feta,
- półmisek pierogów.
Do tego wszystkiego dojść powinien jeszcze deser. Najlepiej postawić na kilka propozycji, tak aby zyskać pewność, że każdy uczestnik bankietu firmowego wyszuka coś dla siebie. Co więc może znaleźć się na stole? Dobrym wyborem okażą się takie desery jak:
- sernik królewski,
- karpatka lub kremówka,
- pucharki lodowe,
- owocowe babeczki,
- szarlotka na ciepło,
- tarta wytrawna z łososiem.
Catering na bankiet firmowy – czy to się opłaca?
Jak pokazują powyższe informacje, możliwości jest naprawdę sporo, dzięki czemu jesteś w stanie skomponować niemal dowolne menu bankietowe, które powinno spodobać się wielu osobom. Oczywiście pozostaje kwestia związana z przygotowaniem tych wszystkich dań i przekąsek.
Jeśli więc wydaje Ci się, że całe przedsięwzięcie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, zawsze możesz skorzystać z pomocy profesjonalistów. Mowa tutaj oczywiście o cenionej firmie cateringowej. Nie tylko zajmie się przyrządzeniem wszystkich posiłków, ale też zapewni niezbędne wsparcie podczas opracowywania menu na bankiet firmowy. Dzięki temu zyskasz pewność, że ostateczna lista dań będzie odpowiednia.
Do tego dochodzą jeszcze usługi dodatkowe, związane chociażby z dostarczeniem jedzenia, czy też obsługą kelnerską. Nie da się ukryć, że catering na bankiet firmowy to całkiem ciekawa opcja, którą warto się zainteresować. Tym bardziej gdy możesz skorzystać z pomocy uznanej firmy, mającej doświadczenie w organizacji tego typu wydarzeń.
źródło: Masters Catering