Lifestyle

Jak dobrać wino do obiadu?

Wino to jeden z najpopularniejszych i najbardziej dystyngowanych alkoholi. Potrafi wprawić w dobry nastrój i umilić niejeden wieczór, jest znakomitym dodatkiem do romantycznej randki jak również do świętowania. Można je pić także do jedzenia. W tej kwestii wino ma wiele zalet. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, wzmaga trawienie i zmniejsza uczucie zmęczenia po posiłku. Ta właściwość jest pomocna zwłaszcza jeśli obiad lub kolacja były obfite i ciężkie. Warto jednak zwrócić uwagę, że rodzaj wina powinien zależeć od charakteru dania. I choć nie zawsze istnieje możliwość elastycznego dopasowania napoju do potrawy, dobre rozeznanie w temacie może pomóc dokonać właściwego wyboru w kluczowych sytuacjach.

Podział win i wpływ na smak potraw

Wina dzielą się przede wszystkim ze względu na kolor – można wybrać białe lub czerwone. Drugim, też ważnym rozróżnieniem, jest kwestia zawartości cukru. Tutaj występują wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Przyjęło się jeszcze w ubiegłym milenium, że białe wino należy podawać do potraw, w których występuje białe mięso lub ryby, a z kolei czerwone – używać przy okazji konsumowania mięsa czerwonego, takiego jak wieprzowina. Jest to bardzo tradycyjne i kwestionowane w dzisiejszych czasach podejście. Współcześnie wykształcił się m.in. nurt degustacyjny, zachęcający do wybierania wina wbrew utartemu schematowi, aby poprzez połączenie różnych smaków spotęgować przyjemność. Osiąga się wtedy podobny efekt, co na przykład łącząc w deserach elementy słone i słodkie. Gust to sprawa indywidualna, dlatego nie ma tutaj jednej, wzorcowej recepty. Możemy jedynie kierować się podpowiedziami, jakich udziela nam enologia.

Kwestia zdrowotna

Warto przy tym zaznaczyć, że przyjemność z odpowiedniej kompozycji doznań smakowych to nie jedyne kryterium, którym należy się kierować przy wyborze wina do posiłku. Ważna jest także harmonia chemiczna, pozwalająca na zwiększenie pozytywnych skutków zdrowotnych oraz eliminację efektów niepożądanych. Jak zaznaczono na początku tekstu, omawiany trunek posiada wysoką zawartość prozdrowotnych przeciwutleniaczy. Pod tym względem jednak góruje wino czerwone, ponieważ zawiera więcej drogocennych związków. Z tego powodu, czerwone wino będzie lepiej nadawało się jako dodatek do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Podobnie, warto w takim przypadku dobrać egzemplarz o wyższej zawartości alkoholu, aby spotęgować pozytywny wpływ napoju na procesy trawienne.

Jeśli chodzi o ochronę przed niechcianymi skutkami zdrowotnymi, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze, istnieje krótka lista produktów zakazanych, do których wina podawać nie należy. Jest to ocet, czosnek, szpinak, szczaw, czekolada, przyprawa curry i kurkuma, a także jajka surowe lub przyrządzane na miękko. Do tego niedopuszczalne są wszelkie potrawy gorzkie, włącznie z kakao. Niewłaściwa kompozycja składników prawdopodobnie zaowocuje problemami z trawieniem, co może prowadzić do przykrych konsekwencji.

Podsumowanie

Wino jest zatem dobrym dodatkiem do wielu posiłków, jednak należy je stosować z rozwagą. O ile poprawne użycie daje zamierzone efekty smakowe, złe wykorzystanie tego alkoholu może popsuć przyjemność z jedzenia (lub zdrowie). Wiedza na temat zasad degustacji wina, jak również ogółu informacji związanych z tym wykwintnym napojem, stale się poszerza. Badane są jego kolejne odmiany i ich dopasowanie do najprzeróżniejszych rodzajów jedzenia. Jeśli sam chcesz posiąść jak największą wiedzę w tym zakresie, mamy dobrą informację – prowadzone są kursy dla sommelierów, czyli specjalistów w zakresie wiedzy o winach (enologii), potrafiących precyzyjnie doradzać i serwować wina.

Related posts

Jak produkuje się białe wino?

Oszczędne ogrzewanie domu gazem płynnym propan

Dlaczego lampy ledowe mogą być bardziej odpowiednie dla niektórych gatunków roślin niż lampy HPS?