Biznes Przemysł

Mikroflora a wydajność drobiu

Mikroflora przewodu pokarmowego znacząco wpływa na procesy przyswajania składników pokarmowych oraz przyczynia się do poprawy ochrony immunologicznej organizmu. Dotyczy to także drobiu, a odżywione, wolne od chorób ptactwo warunkuje wysoką jakość żywności oraz korzyści finansowe dla rolnika.

Właściwe żywienie a zdrowotność drobiu

Przewód pokarmowy piskląt tuż po wykluciu jest środowiskiem jałowym, wolnym od drobnoustrojów. Oznacza to, że mikroflora jelitowa nabywana jest z paszy i ze ściółki. W tym miejscu warto nadmienić, że ptaki żyjące na wolności mają szerszy dostęp do urozmaiconego pokarmu. W przypadku masowej hodowli to na człowieku spoczywa zatem obowiązek zastąpienia natury przy doborze odpowiednich składników pokarmowych. Właściwe pasze dla drobiu i dobrej jakości woda to podstawowe czynniki, które od samego początku wspierają kolonizację przewodu pokarmowego drobiu przez zrównoważoną florę bakteryjną. Jelita to bowiem naturalna bariera, która chroni organizm przed infekcjami. Niepokojącym objawem nieszczelności jelit u drobiu są biegunki, które prowadzą do zawilgocenia ściółki i chorób nóg u ptaków. Mikroflora jelitowa pomaga ponadto przyswajać składniki pokarmowe z paszy, a co za tym idzie, zwiększa efektywność jej wykorzystywania przez drób. Ponadto w takim przypadku poprawia się współczynnik konwersji paszy FCR (Feed Conversion Ratio), gdyż koszty zakupu paszy stanowią mniej więcej 2/3 wszystkich kosztów przy produkcji zwierzęcej.

Jak wzmocnić pracę przewodu pokarmowego wśród drobiu?

Ważną rolę w programie żywieniowym stanowią dodatki paszowe dla drobiu, takie jak np. probiotyki zawierające żywe kultury bakterii mlekowych. Stosowanie ich zapewnia prawidłowy rozwój mikroflory, optymalizuje pobieranie paszy, utrzymuje dobry stan zdrowia stada oraz polepsza efektywność wzrostu poszczególnych osobników. Ochronne funkcje jelit można uzupełnić o preparaty zawierające fitoncydy, czyli naturalne substancje wydzielane przez niektóre rośliny, typu czosnek czy cebula, które hamują rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Jelita ptaków mają również zdolność syntetyzowania niektórych witamin, takich jak C, K oraz wszystkich witaminy z grupy B. Osłabiona praca jelit może zatem skutkować ich niedoborem, który okresowo lub stale powinny uzupełnić dodatki paszowe. Ponadto u ptaków w chowie klatkowym przy niedostatku promieniowania słonecznego, często występuje niedobór witaminy D3, powodujący zmniejszenie nieśności. Można to zniwelować przez zastosowanie suplementów zawierających powyższe witaminy oraz łatwo przyswajalny wapń. Warto oczywiście pamiętać, że wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne pasze dla brojlerów, powodujące szybki przyrost masy mięśniowej, mogą być dużym obciążeniem dla ich wątroby i trzustki. W takim przypadku warto zastosować dodatek paszowy na bazie ziołowych komponentów, wspierających wydzielanie żółci i enzymów trawiennych, które usprawniają pracę wątroby oraz usuwają toksyczne efekty uboczne przemiany materii.

Wzrost oporności ludzi na antybiotyki, które latami były powszechnie stosowane w chowie zwierząt, a szczególnie w drobiarstwie, sprawił, że konieczna stała się ich całkowita eliminacja z produkcji zwierzęcej. Z tego względu od 1 stycznia 2006 r. na terenie Unii Europejskiej obowiązuje zakaz stosowania antybiotykowych stymulatorów w chowie zwierząt. Bezpośrednio zaowocowało to zmianą wzorców postępowania i ukierunkowaniem na wspieranie naturalnych mechanizmów obronnych w organizmach zwierząt hodowlanych. Należy podkreślić, że troska o zdrowy przewód pokarmowy ptaków, a w szczególności o równowagę flory bakteryjnej, wynika nie tylko z potrzeby ich zrównoważonego rozwoju, ale także z konieczności optymalizacji produkcji.

Adifeed.pl – producent dodatków paszowych

Related posts

Dokąd zmierza robotyka? Najciekawsze roboty ostatnich lat

Jakie czynniki wpływają na efektywność pracy w biurze?

Zakup sprężarki śrubowej o zmiennej wydajności – czy się opłaca?