Dziecko Lifestyle Zdrowie

Dla każdego coś zdrowego, czyli wegańska biała czekolada

Czekolady w wersji roślinnej doskonale znane są osobom na diecie wegańskiej, jednak zainteresować nimi powinni się wszyscy, którzy chcą zjeść pyszną, zdrową przekąskę. Doskonałym na to przykładem jest wegańska biała czekolada produkowana bez dodatku mleka krowiego i glutenu. Można kupić ją w sklepach lub zrobić samemu w domowych warunkach.

Co znajdziemy w wegańskiej czekoladzie?

Choć słowo „wegańska” może część czytelników odstraszyć (zwłaszcza aktywnych miłośników mięsa i słodyczy), warto zapoznać się bliżej z omawianym produktem. Zwłaszcza z jego składem. Specjalnego wrażenia z pewnością nie zrobi na Was sojowe mleko w proszku czy cukier. Trzeba jednak podkreślić, że tym wyjątkowym składnikiem, który nadaje całości niepowtarzalnego smaku, jest tak zwane masło kakaowe. Zdrowe czekolady bardzo często są tworzone na jego bazie. Powstaje ono z ziaren kakaowca poprzez wytłaczanie w wysokiej temperaturze.

Taka czekolada bez mleka i glutenu wyróżnia się nie tylko tym, że jest zdrowa (nie wpływa bowiem negatywnie na układ pokarmowy), ale również niezwykle smaczna. Zwłaszcza gdy znajdą się w niej różnego rodzaju dodatki, takie jak chociażby orzechy, rodzinki czy też figi. Nie musicie mieć wyrzutów, że pochłonęliście pół tabliczki za jednym zamachem. W odróżnieniu od standardowych produktów dostępnych w sklepach, nie znajdziecie w niej ani dużych ilości cukru, ani chemicznych dodatków oraz tłuszczu odzwierzęcego.

Jak zrobić domową białą czekoladę roślinną?

Na początku tekstu zdążyliśmy wspomnieć, że wegańska biała czekolada może powstać w domowych warunkach. Co ważne, nie potrzeba do tego specjalnych zdolności cukierniczych bądź kulinarnych. Już za chwilę przekonacie się, że przepis na tę przekąskę jest bardzo prosty.

Oczywiście potrzebne będzie omawiane już masło kakaowe. Gdzie je zdobyć? Przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, choć bardzo często pojawia się również w hipermarketach. Na liście potrzebnych składników, powinno się znaleźć:

  • 85-90 g masła kakaowego,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 15 g mleka sojowego w proszku,
  • dodatki – to już Wasz wybór.

Jak widać, zdrowe czekolady wcale nie potrzebują całej tablicy Mendelejewa, by urzekać dobrym smakiem. Skoro kompletowanie składników mamy już za sobą, możemy przejść do przepisu.

  1. Masło kakaowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy już będzie gotowe, przesiewamy cukier i mielimy w młynku mleko sojowe, by powstał z niego puder.
  2. Oba składniki, a także ekstrakt waniliowy, dodajemy do masła. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Gotowy płyn przelewamy do foremki wyłożonej folią aluminiową (najlepiej użyć foremki silikonowej, ale może być też plastikowa). Całość posypujemy dodatkami i pozostawiamy do wystygnięcia.
  4. Foremkę z czekoladą chowamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie przekąska powinna być gotowa.

Jeśli chcecie, aby Wasza czekolada bez mleka i glutenu była nieco gładsza i lepiej rozpływała się w ustach, przed przelaniem płynu do foremki możecie wykonać tak zwany tempering. W tym celu doprowadźcie masę do temperatury 50 stopni (cały czas mieszając), a następnie włóżcie ją do lodówki. Przez kilkanaście minut na zmianę wyciągajcie masę i wkładajcie z powrotem do lodówki, aż do momentu, gdy jej temperatura spadnie do 25 stopni. Następnie ponownie ją podgrzejcie, ale tym razem tylko do 30 stopni Celsjusza (ani stopnia więcej!). Na koniec przelejcie wszystko do foremki.

Wegańska biała czekolada to prawdziwy przysmak, którego spożycie wcale nie musi wiązać się z wyrzutami sumienia. Jest nie tylko pyszna, ale i bardzo prosta w przygotowaniu. I co najważniejsze, nie zawiera niezdrowych, odzwierzęcych składników. Wszystko to sprawia, że warto się nią zainteresować.

Related posts

USG Doppler – wskazania do wykonania i przebieg badania

Body positivity – trend, który daje wolność

Jaką prezerwatywę wybrać? – poradnik